Brystdannelse hos mænd

Dannelse af bryster hos mænd kan skyldes flere ting. Overver du at få reduceret dine bryster, gennemgår vi på denne side information, som du kan støtte dig til i din beslutningsproces.

Årsager til mandlig brystudvikling

Brystdannelse hos mænd skyldes oftest brugen af anabole steroider, men kan også være medfødt eller som følge af overvægt. 

Brystdannelsen består normalt af både fedt- og kirtelvæv. Generne kan være både fysiske og kosmetiske. De fysiske gener er ømhed og smerter i brystvævet, mens de kosmetiske gener er øget volumen i brystet, der ses både med og uden tøj på.

Konsultation med ny klient på Langelinie Privathospital Odense. Læge Jens Pilegaard snakker med klient.
Langelinie Odense

Forundersøgelse inden indgreb

Inden et evt. indgreb og reduktion af brysterne inviteres du ind til en forundersøgelse. Her gennemgår vi:
 • Informationer om indgrebet, det forventede resultat, risici/komplikationer og efterforløbet
 • Din helbredstilstand
 • Dine spørgsmål og forventninger
Vi anbefaler, at du har en ledsager med samt, at du tænker over eventuelle spørgsmål. Skriv dem gerne ned. Ifølge Sundhedsstyrelsen skal der være mindst 7 dage imellem forundersøgelse og operation.

Sådan forbereder du dig til operationen

Det vigtigste er, at du har læst dette materiale og, at du har fået besvaret de spørgsmål, du måtte have inden operationen, så du er velinformeret og tryg omkring, hvad der skal ske. 

Operationen foregår i lokalbedøvelse. Du vil få en særskilt vejledning omkring bedøvelsen. Vi anbefaler, at du sørger for at have nogen, der kan transportere dig hjem efter operationen. 

Hvis du ryger, anbefales det at ophøre 6 uger inden operation og undlade at påbegynde rygning efter operationen.

Sådan forbereder du dig til operationen

Operationen foregår i lokalbedøvelse og varer ca. 1,5 time. Du kan forlade klinikken, så snart operationen er slut.

Først foretages en fedtsugning af brystet. Herefter lægges et snit på ca. 2 cm i den nederste del af brystvorten, hvorigennem kirtelvævet fjernes. Huden syes sammen i flere lag. Det yderste lag sys med en tynd nylontråd, der ligger lige under huden. Den er kun synlig i starten og slutningen af sammensyningen. 

Der påsættes plaster og sugende materiale på sårene, og du iføres en stram vest, der skal holde området plant.

Godt at vide inden

Når man skærer i huden, er der altid risiko for blødning, infektion, føleforstyrrelser og kroniske (vedvarende) smerter. Risikoen for komplikationer er bl.a. større, hvis du har diabetes (sukkersyge), er overvægtig eller ryger.

 • Blødning: der vil altid være mere eller mindre blødning fra et sår. Opstår der blødning fra de dybere lag, ses det umiddelbart efter operationen. Det kan i sjældne tilfælde være nødvendigt at stoppe blødningen ved et lille kirurgisk indgreb.

 • Infektion: vil normalt blive synligt indenfor 1-2 uger. Det er sjældent (< 1%) og kan normalt behandles med vand og sæbe. Der er meget sjældent behov for antibiotika.

 • Føleforstyrrelser: du vil opleve nedsat følesans i operationsområdet. Følesansen kommer normalt tilbage i løbet af uger til måneder. Hvis dette ikke er tilfældet efter 3-6 mdr., er tilstanden formentlig blivende, men er sjældent generende.

 • Smerter: de umiddelbare smerter i tilslutning til operationen forsvinder i løbet af uger. Der udleveres en vejledning om smertebehandling efter operationen. Hvis receptpligtig medicin er påkrævet, udleveres dette fra klinikken. Kroniske (vedvarende) smerter ses hos < 1% og er vanskelige at behandle.

På operationsdagen får du udleveret skriftlig information, der gennemgår efterforløbet grundigt. Nedenfor gives den information, der er nyttig at have på nuværende tidspunkt:

 • Du kan forlade klinikken umiddelbart efter operationen
 • Du skal forholde dig i ro de første 3 dage, men ikke være sengeliggende
 • Du må i princippet genoptage dit arbejde dagen efter indgrebet (afhængig af arbejdets karakter), men de fleste venter et par dage.
 • Du skal anvende den komprimerende vest under tøjet døgnet rundt de første 2 uger

Du skal undgå tunge løft og hårdt fysisk arbejde/sport i 4 uger. Såfremt der ikke har været komplikationer, er der normalt ingen restriktioner efter 4 uger.

Det endelige resultat forventes at kunne ses efter 2-3 mdr. Arret vil dog fortsætte med at blive pænere og mindre synligt med årene. Det er forskelligt fra person til person, hvordan ens hud danner ar, men den anvendte syteknik giver mulighed for at danne de pænest mulige ar.

Det opnåede resultat vil normalt være varigt, men kan forringes ved vægtændring eller ved anvendelse af anabole steroider. Operationen kan gentages.

Du tilbydes trådfjernelse og kontrol 14 dage efter operationen. Yderligere kontrol kan altid aftales ved behov og er uden beregning. 

Forundersøgelse: 500 kr.

Når du har betalt en forundersøgelse, er alle fremtidige plastikkirurgiske forundersøgelser gratis.

Operation: 17.000 kr.

Trådfjernelse og eventuelle kontroller efter operationen er altid inkluderet i prisen.

Ligeledes udføres der korrektion vederlagsfrit, når en korrektion er relevant.

Vi håber, at du har fundet dette materiale informativt. Hvis du har spørgsmål, så er du velkommen til at tage dem med til forundersøgelsen eller ringe til klinikken.

Vores øvrige behandlinger inden for en lang række områder.

Ansigtsoperationer

Vores operationer på ansigtet omfatter bl.a. ansigtsløft, hageplastik og stritøre-operation

Brystoperationer

Vi anvender silikoneproteser af høj kvalitet. Det sikrer dig et perfekt resultat.

Ansigtsløft

Aldersbetingede forandringer i ansigtet kan afhjælpes med et indgreb i lokalbedøvelse

Overskydende hud

Der kan opstå generelt hudoverskud, med alderen eller som følge af stort vægttab.

Fedtsugning

Fedtsugning (liposuction) kan principielt foretages på hele kroppen.

Hageplastik

Fedtdepoter under hagen kan være svære at komme af med. En hageplastik giver en pænere profil.

Øjenlågsoperation

Tunge øjenlåg kan blokere for en del af synsfeltet og føre til træthed og hovedpine

Brystløft

Brystets længde øges normalt med alderen. Med et brystløfte vil du kunne afhjælpe denne forandring